Αρωματοθεραπεία

 
 
 

Vitascan - Κέντρο Ανάλυσης Υγείας, Εναλλακτικών & Συμπληρωματικών Θεραπειών - Μαρούσι

 
 
 
 
 
Η Αρωματοθεραπεία είναι ιδιαίτερος κλάδος της Φυτοθεραπείας, μια μορφή εναλλακτικής πρακτικής, που στηρίζεται στη χρήση των φυσικών ελαίων που εξάγονται από λουλούδια, φλοιούς, μίσχους, φύλλα, ρίζες ή άλλα μέρη ενός φυτού, για την ενίσχυση της ψυχολογικής και σωματικής ευεξίας.

Το εισπνεόμενο άρωμα από αυτά τα "βασικά" έλαια είναι γνωστό ότι διεγείρει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα αιθέρια έλαια μπορούν επίσης να απορροφηθούν μέσω του δέρματος, όπου κινούνται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και μπορούν να προάγουν τη θεραπεία ολόκληρου του σώματος.

Χρησιμοποιείται για ποικίλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης του πόνου, της βελτίωσης της διάθεσης και της αυξημένης γνωστικής λειτουργίας.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αιθέριων ελαίων διαθέσιμο, το καθένα με τις δικές του θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται σχεδόν 6.000 χρόνια, με στόχο τη βελτίωση της υγείας ή της διάθεσης ενός ατόμου. Η Εθνική Ένωση Ολιστικής Αρωματοθεραπείας (NAHA) στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορίζει την αρωματοθεραπεία ως "τη θεραπευτική εφαρμογή ή τη φαρμακευτική χρήση αρωματικών ουσιών (αιθέρια έλαια) για ολιστική επούλωση". Το 1997, ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) όρισε ένα αιθέριο έλαιο ως "προϊόν που λαμβάνεται από φυτική πρώτη ύλη, είτε με απόσταξη με νερό ή ατμό, είτε με μηχανική μέθοδο είτε με ξηρή απόσταξη". Μια σειρά αιθέριων ελαίων έχουν βρεθεί ότι έχουν διάφορους βαθμούς αντιμικροβιακής δραστικότητας και πιστεύεται ότι έχουν αντι-ιικές, νηματοκτονικές, αντιμυκητιακές, εντομοκτόνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι εφαρμογές αρωματοθεραπείας περιλαμβάνουν μασάζ, τοπικές εφαρμογές και εισπνοή. Ωστόσο, οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα "φυσικά" προϊόντα είναι επίσης χημικά και μπορούν να είναι επικίνδυνα αν χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συμβουλές ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια.
 
 
 
 
 
 
 

Χρησιμοποιώντας αρωματοθεραπεία

 
 
Μια σειρά από αιθέρια έλαια μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της υγείας και της ευημερίας. Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως με εισπνοή ή ως τοπική εφαρμογή. Εισπνοή: Τα έλαια εξατμίζονται στον αέρα χρησιμοποιώντας δοχείο διάχυσης, σπρέι ή σταγονίδια ελαίου ή εισπνέονται, για παράδειγμα, σε ατμόλουτρο. Εκτός από την παροχή ευχάριστης οσμής, τα έλαια αρωματοθεραπείας μπορούν να παρέχουν απολυμαντική αναπνοή, αποσυμφορητικά και ψυχολογικά οφέλη. Η εισπνοή αιθέριων ελαίων διεγείρει το οσφρητικό σύστημα, το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μυρωδιά, συμπεριλαμβανομένης της μύτης και του εγκεφάλου. Μόρια που εισέρχονται στη μύτη ή στο στόμα περνούν στους πνεύμονες και από εκεί σε άλλα μέρη του σώματος. Καθώς τα μόρια φθάνουν στον εγκέφαλο, επηρεάζουν το όριο του συστήματος, το οποίο συνδέεται με τα συναισθήματα, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή, τη μνήμη, το στρες και την ισορροπία των ορμονών. Με αυτόν τον τρόπο, τα αιθέρια έλαια μπορούν να έχουν μια λεπτή, αλλά ολιστική επίδραση στο σώμα.

Οι τοπικές εφαρμογές: έλαια μασάζ και προϊόντα μπάνιου και περιποίησης δέρματος απορροφώνται από το δέρμα. Το μασάζ στην περιοχή όπου πρέπει να εφαρμοστεί το λάδι μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία και να αυξήσει την απορρόφηση. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι περιοχές που είναι πλουσιότερες στους ιδρώτες και τους θύλακες των τριχών, όπως το κεφάλι ή οι παλάμες του χεριού, μπορούν να απορροφήσουν τα έλαια πιο αποτελεσματικά. Τα αιθέρια έλαια δεν εφαρμόζονται ποτέ απευθείας στο δέρμα. Πρέπει πάντοτε να αραιώνονται με λάδι διαλύτη. Συνήθως, λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου σε περίπου 30 γραμμάρια διαλύτη είναι η ιδανική συγκέντρωση. Τα πιο κοινά λάδια είναι το γλυκό αμυγδαλέλαιο ή το ελαιόλαδο. Πάντα κάνετε μια δοκιμή αλλεργίας πριν δοκιμάσετε ένα νέο αιθέριο έλαιο.

Για να κάνετε μια δοκιμή αλλεργίας: Αποταθείτε στον Αρωματοθεραπευτή σας! Με δική σας ευθύνη μπορείτε να αραιώστε το αιθέριο έλαιο σε λάδι φορέα σε διπλάσια συγκέντρωση που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Τρίψτε το μείγμα σε μια περιοχή μεγέθους ενός τετάρτου στο εσωτερικό του αντιβραχίου. Εάν δεν υπάρχει αλλεργική αντίδραση μέσα σε 24 έως 48 ώρες, θα πρέπει να είναι ασφαλής στη χρήση. Για να επιτευχθεί αραίωση 0,5 με 1 %, χρησιμοποιήστε 3 έως 6 σταγόνες αιθέριου ελαίου ανά 30γραμμάρια διαλύτη. Μια μέγιστη συγκέντρωση 5 % θεωρείται γενικά ασφαλής για τους ενήλικες. Η λήψη ή η κατάποση αιθέριων ελαίων δεν συνιστάται. Λαμβανόμενα από το στόμα, τα έλαια μπορούν να βλάψουν το ήπαρ ή τα νεφρά. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και μπορούν να υποστούν απρόσμενες αλλαγές ενώ βρίσκονται στο έντερο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Οφέλη

 
Η αρωματοθεραπεία είναι μια συμπληρωματική θεραπεία. Δεν παρέχει θεραπεία για ασθένειες, εξανθήματα ή ασθένειες, αλλά μπορεί να υποστηρίξει τη συμβατική θεραπεία διαφόρων συνθηκών. Ένα λουτρό ατμού ευκαλύπτου μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης.

Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει συμπτώματα από: ναυτία, πόνους, συγκεκριμένες πληγές, άγχος, διέγερση, στρες και κατάθλιψη, κόπωση και αϋπνία, πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα, κυκλοφορικά προβλήματα, εμμηνορροϊκά προβλήματα, εμμηνοπαυσιακά προβλήματα, αλωπεκία, ή τριχόπτωση κλπ. Ορισμένοι τύποι ψωρίασης μπορεί να βρουν ανακούφιση με αρωματοθεραπεία, αλλά ένας επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να συμβουλεύει για τη χρήση και την εφαρμογή.
 
 
 
 
 

Κίνδυνοι

 
Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τη δική του χημική σύνθεση και το λόγο χρήσης, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν εκπαιδευμένο αρωματοθεραπευτή πριν χρησιμοποιήσετε ένα λάδι για θεραπευτικούς σκοπούς. Ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να συστήσει και να διδάξει πώς να χρησιμοποιήσει κάθε προϊόν, παρέχοντας κατάλληλες οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή ή την αραίωση. Ορισμένα προϊόντα ομορφιάς και οικιακής χρήσης, όπως λοσιόν, μακιγιάζ και κεριά, περιέχουν προϊόντα που μπορεί να φαίνονται να είναι αιθέρια έλαια, αλλά είναι πραγματικά συνθετικά αρώματα. Όπως τα φάρμακα, τα αιθέρια έλαια πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματικές συμβουλές και να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες.

Προσοχή όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια!
 Διαβάστε περισσότερα