Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ανθοϊάματα Bach

Πώς μπορούν να μας στηρίξουν ψυχολογικά τα Ανθοϊάματα Bach

Οι μέρες που ζούμε αυτόν τον καιρό είναι πρωτοφανείς για όλους μας! Δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το άγνωστο και το πρωτόγνωρο έχει γεμίσει τις ψυχές πολλών από εμάς με φόβο, για το τί είναι επιτέλους αυτό ο αόρατος εχθρός, πόσο σοβαρός είναι, ποιες άλλες επιπτώσεις θα έχει, αν θα «χτυπήσει» όλους μας ή τους γονείς μας, αν θα επιβιώσουμε οικονομικά, κι ένα σωρό άλλοι φόβοι και ανήσυχες σκέψεις. Ο πανικός έχει κυριεύσει την ψυχή των περισσότερων ανθρώπων!

Ήρθε όμως η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον ιό, γιατί φόβος σημαίνει πεσμένο ανοσοποιητικό, αυξημένο στρες, δυσκρασία του οργανισμού, αρχή κατάθλιψης, είναι σαν να καλούμε τον ιό να έρθει κοντά μας!

Αφού δεν υπάρχουν λοιπόν ακόμα άλλα μέσα στην αντιμετώπιση αυτού του ιού, θα κάνουμε αυτό που μπορούμε με όσα πλούσια μας δίνει η φύση.

Τα ανθοϊάματα Bach.
Προέρχονται από άνθη διαφόρων φυτών και δέντρων, βοηθούν στην εξισορρόπηση πολλών αρνητικών ψυχολογικών και νοητικών καταστάσεων, με ήπιο τρόπο για τον οργανισμό, χωρίς παρενέργειες.  Υπάρχουν αρκετά ανθοϊάματα που διώχνουν το φόβο. Αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να διακρίνουμε το είδος του φόβου, αν θέλουμε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Τα ανθοϊάματα χρησιμοποιούνται μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς, ανάλογα με το τί θα προτείνει ο εξειδικευμένος θεραπευτής.

RescueRemedy, το πιο γνωστό ανθοΐαμα για τον φόβο/πανικό, το οποίο παίρνουμε σε κατάσταση άμεσης ανάγκης, όταν θέλουμε να φωνάξουμε «βοήθεια»! Εκείνη τη στιγμή το συγκεκριμένο ανθοΐαμα δρα ανακουφιστικά, διατηρεί στον οργανισμό μια κατάσταση ψυχονοητικής γαλήνης.

Mimulus, ένα από τα πιο γνωστά ανθοϊάματα για το φόβο. Το δίνουμε για συγκεκριμένο φόβο, όπως αυτόν του ιού, φοβόμαστε για την καθημερινότητά μας, για το πώς θα βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας, φοβόμαστε για τη ζωή μας, για το αν θα αρρωστήσουμε. Σκεφτόμαστε πόσο κακότυχοι είμαστε και όλα αυτό συμβαίνει στη γενιά μας! Υπάρχει έντονος φόβος από την πλευρά των ηλικιωμένων. Ανησυχούν για το αν θα πεθάνουν λόγω ηλικίας, αν θα υποφέρουν, αν θα τους φροντίσουν, αν θα νοιαστούν για αυτούς. Αισθάνονται ανυπεράσπιστοι μπροστά στο άγνωστο αυτό ιό, λόγω φυσικής αδυναμίας κι επειδή ο ιός «χτυπά» κυρίως ηλικιωμένους, φοβούνται πως έρχεται η σειρά τους. To Mimulus, μπορεί να εξισορροπήσει αυτήν την κατάσταση και να κατευνάσει όλους αυτούς τους φόβους, κάνοντάς μας να νιώσουμε θάρρος.

Aspenένα ακόμα γνωστό ανθοΐαμα του φόβου. Το δίνουμε στον αόριστο, ασαφή φόβο. Ο φόβος μπροστά στο άγνωστο, όταν έχουμε να παλέψουμε με κάτι το οποίο θεωρούμε πέρα από τις δυνάμεις μας. Αυτές τις μέρες έχουμε απέναντί μας έναν αόρατο εχθρό, δεν τον βλέπουμε, άρα δεν μπορούμε να τον «πολεμήσουμε» και δεν έχουμε τα μέσα. Υπάρχει ατό ο αόριστος φόβος πως δεν θα τα καταφέρουμε. Το Aspen, βοηθά να ηρεμήσουμε και να νιώσουμε διαύγεια, ώστε να σκεφτούμε με λογική.

RockRoseτο ανθοΐαμα του πανικού. Όταν ο φόβος μετατρέπεται σε τρόμο. Αυτό ακριβώς το αίσθημα που κυριαρχεί αυτές τις μέρες, ότι απειλείται η ζωή μας από έναν εξωτερικό παράγοντα, έχουμε εφιάλτες και δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε γι’ αυτό. Είμαστε ανήμποροι. Βασιζόμαστε στην ευσυνειδησία των πολιτικών και φυσικά των γιατρών. Πρόκειται για έλλειψη δύναμης να αντιμετωπίσουμε αυτό που συμβαίνει. Το Rock Rose θα βοηθήσει να νιώσουμε δύναμη, να αποκτήσουμε κουράγιο.

SweetChestnutτο ανθοΐαμα της αγωνίας και της απόλυτης απελπισίας. Υπάρχει ο φόβος της επιβίωσης και του θανάτου. «Νιώθω το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια μου» είναι η χαρακτηριστική κουβέντα! Υπάρχει μια δυσπιστία, ένας κλονισμός στην εμπιστοσύνη προς την επιστήμη, όπου μπορεί να πυροδοτήσει σε κάποιους το αίσθημα της υπαρξιακής ανασφάλειας «την αγωνία του ανυπεράσπιστου μπροστά στην επικείμενη καταστροφή». Βουβή απελπισία, ότι έχουμε μείνει απροστάτευτοι, χωρίς ελπίδα. Με το Sweet Chestnut, ο άνθρωπος αρχίζει κι έρχεται στο κέντρο του. Ο κόσμος γύρω του σταθεροποιείται. Η ηρεμία που νιώθει του δίνει μια εσωτερική συνοχή και νοητική γαλήνη. Νιώθει πάλι ασφαλής.

CherryPlumτο ανθοΐαμα για το φόβο ελέγχου. Για εκείνον που νομίζει ότι θα τρελαθεί και θα χάσει το έλεγχο, θα ξεσπάσει σε όλους όσους είναι γύρω του. Κάνει ακραίες σκέψεις , μέχρι και απόπειρα αυτοκτονίας. Αισθάνεται ότι έχει φτάσει στα όρια του. Συσσωρεύει μέσα του όλη την ένταση, τα συναισθήματα λύπης, απόγνωσης, φόβου, μαζεύει μαζεύει και κάνει την έκρηξη με υπερβολικό τρόπο. Με to Cherry Plum, θα νιώσει ηρεμία και όλη η εσωτερική ένταση θα αρχίσει να υποχωρεί. Θα μπορεί να αρχίσει να διαχειρίζεται αυτό που του συμβαίνει. (Προσοχή! Σε περίπτωση σοβαρής κατάθλιψης που συνοδεύονται από αυτοκτονικές σκέψεις, ο Cherry Plum δεν αναστρέφει έτσι απλά την κατάσταση, χρειάζεται ψυχοθεραπεία και παρακολούθηση!!)

RedChestnutToανθοΐαμα για το φόβο και την ανησυχία προς τους δικούς μας. Είναι για όλους αυτούς που φοβούνται πχ πως οι γονείς του θα αρρωστήσουν δεν θα τα καταφέρουν ή σκέφτονται και ανησυχούν για τα παιδιά τους. Φαντάζονται πως οι δικοί τους θα πάθουν κακό. Αυτή η ανησυχία όμως δεν τους αφήνει να συγκεντρωθεί σε τίποτα. Το Red Chestnut, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς στην ικανότητα των άλλων (των γονιών πχ) να τα καταφέρουν και θα νιώσουν ηρεμία στην ψυχή τους.

GentianToανθοΐαμα της απαισιοδοξίας και αποθάρρυνσης μαζί με σκεπτικισμό, χωρίς να νιώθει μνησικακία. Όταν χάνουμε το κουράγιο μας και νιώθουμε ότι τώρα αυτό που ζούμε έχει επίπτωση σε εμάς, «γιατί άραγε όλα τα άσχημα συμβαίνουν σε εμάς»; Το Gentian, είναι γι αυτόν που θα διαβάσει αυτό το άρθρο και θα σκεφτεί ότι είναι ανοησίες όσα γράφονται γιατί είναι πολύ ωραία για να είναι αληθινά. Αυτός γι’ αυτόν που θα σκεφτεί ότι όλα πάνε χάλια, τίποτε δεν θα φτιάξει και βλέπει το μέλλον απαισιόδοξα. To Gentian, βοηθά να νιώσουμε αισιοδοξία, να δούμε τα θετικά και να σκεφτούμε θετικά.

Gorse. Είναι το ανθοΐαμα της απόλυτης απελπισίας, απώλεια κάθε ελπίδας ή προσδοκίας. Ειδικά για όσους πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, παίρνουν ανοσοκατασταλτικά, ξέρουν ότι κινδυνεύουν άμεσα και αισθάνονται πλέον ότι γι’ αυτούς δεν υπάρχει ελπίδα, θα κολλήσουν ούτως ή άλλως τον ιό και θα πεθάνουν. Εχει να κάνει δηλαδή, κυρίως με όσους έχουν ήδη κάποια ασθένεια και ξέρουν ότι κινδυνεύουν. Το Gorse, θα βοηθήσει να αποδεχτούν την πραγματικότητα και παρέχει παρηγοριά, ανακούφιση.

Mustard, το ανθοΐαμα της παροδικής μελαγχολίας. Απευθύνεται σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τα πράγματα πιο ψύχραιμα, με λογική, αλλά η όλη κατάσταση που ζούμε, τα μηνύματα που δεχόμαστε καθημερινά από τα ΜΜΕ, ο φόβος γύρω μας, τους κάνει να αισθανθούν μια μελαγχολική διάθεση, μια απουσία ζωντάνιας, χάνουν την ενέργειά τους και τη διάθεσή τους. Με το Mustard, έρχεται πίσω η ζωντάνια, η ευεξία, το κέφι!

Agrimony, αν και δεν ανήκει στα ανθοϊάματα του φόβου, έχει να κάνει με το κρυμμένο φόβο. Είναι για εκείνον που κρύβει το φόβο του, αλλά και δεν αποδέχεται ότι φοβάται. Δείχνει πολύ εύθυμος, γελάει πολύ και θα τον δούμε να το ρίχνει στο φαγητό ή στο ποτό ή στο τσιγάρο ή  σε ναρκωτικές ουσίες ή σε φάρμακα ηρεμιστικά, προσπαθώντας να κρύψει τα δικά του συναισθήματα. Το Agrimony, θα βοηθήσει να αισθανθούμε ηρεμία, ασφάλεια, αποδοχή της αρνητικής πλευράς της ζωής. Εξισορροπεί τις υπερβολικές αντιδράσεις γιατί αισθάνεται εμπιστοσύνη στο πως εκφράζει τα συναισθήματά του. Γίνεται πιο αυθεντικός και γνήσια αυθόρμητος.

WhiteChestnutΤο ανθοΐαμα των σκέψεων. Ακατάπαυτες σκέψεις και σενάρια, που δεν ισχύουν. Δεν μπορεί  να σταματήσει το μυαλό να δουλεύει, δεν υπάρχει συγκέντρωση δεν κοιμάται και οι πονοκέφαλοι είναι συχνοί από αυτές τις σκέψεις. Υπάρχει μια νοητική φλυαρία. Το White Chestnut, βοηθά στο να ηρεμήσει ο νους, να αναπαυθεί, να συγκεντρωθεί.

WalnutTo ανθοΐαμα της εύκολης μετάβασης. Σίγουρα όλη αυτή η αρνητικότητα που βιώνουμε έχει καταβάλει τους ανθρώπους. Πολλοί είναι δεκτικοί σε όσα λένε τα ΜΜΕ, επηρεάζονται και νομίζουν ότι σταμάτησε η ζωή τους. Δυσκολεύονται να πειστούν ότι όλο αυτό θα αλλάξει κάποια στιγμή ή ότι μπορεί μέσα από αυτήν την εμπειρία να αλλάξουμε εμείς, να γίνουμε καλύτεροι, να μάθουμε να ζούμε, να επικοινωνούμε με τους δικούς μας, να πάρουμε αποφάσεις (για τη δουλειά μας τη σχέση μας) και να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, να μπούμε σε νέους δρόμους.  Το Walnut θα βοηθήσει σε αυτή τη μετάβαση, θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε πιο εύκολα συνήθειες, ειδικά τώρα που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι!

To StarofBethlehem, είναι το ανθοΐαμα που δίνεται όταν κάποιος έχει βιώσει ένα σοκ. Είναι το ανθοΐαμα που θα έπρεπε όλοι να πάρουμε αυτές τις μέρες, καθώς το σοκ δημιουργεί ισχυρό σωματικό και ψυχικό τραύμα, το οποίο καταγράφεται στο υποσυνείδητο και θα εμφανίζεται κάθε φορά που θα ακούμε ίσως για αρρώστιες, για ιούς. Το σοκ όμως, μπλοκάρει τη ροή ενέργειας, δημιουργεί στρες, μπλοκάρει όλο τον οργανισμό και όλο το ανοσοποιητικό. Το Star of Bethlehem, δίνει παρηγοριά, απαλύνει την ψυχή. Το συναντάμε μέσα στο Rescue Remedy, οπότε είτε το παίρνουμε μεμονωμένα , είτε μέσα από το Rescue Remedy. Σίγουρα είναι καλύτερα, αν το χρειαστούμε, να το πάρουμε μέσα από το δεύτερο, γιατί έχει κι άλλα σημαντικά ανθοϊάματα που θα βοηθήσουν όλα μαζί σε κατάσταση σοκ ή μεγάλου στρες.

Υπάρχουν κι άλλα πολλά ανθοϊάματα που μπορούν να βοηθήσουν συνδυαστικά με την ιδιοσυγκρασία του καθενός, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά. Είναι σημαντικό να μην προσπαθούμε από μόνοι μας να φτιάξουμε συνταγές, για να μην δημιουργήσουμε μπλοκαρίσματα, αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους. Το να παίρνουμε την ευθύνη της υγείας των άλλων είναι ανεύθυνο, γι’ αυτό απευθυνθείτε στους ειδικούς.

Στέλλα Οικονομάκου

Σύμβουλος Ολιστικής Διατροφής

Βοτανοθεραπεύτρια/Θεραπεύτρια Ανθοϊαμάτων Bach

Πρόσφατα άρθρα

Κέικ μήλου με σοκολάτα, ρικότα και ελαιόλαδο

VitascanΜαρ 4, 20231 λ. χρόνος

Δόση: για 6 άτομα Υλικά 2 αυγά 180 γρ ζάχαρη άχνη 250 γρ ρικότα 200 γρ κουβερτούρα με 50% κακάο 200 γρ…

Τι είναι ο βελονισμός αναζωογόνησης προσώπου;

VitascanΜαρ 4, 20233 λ. χρόνος

Ο Βελονισμός αναζωογόνησης προσώπου, χαρακτηρίζεται ως «βιώσιμη εναλλακτική λύση στην αισθητική χειρουργική» (The times). Το «lifting προσώπου με βελονισμό» είναι η πιο…

Lavandula Officinalis

VitascanΜαρ 4, 20233 λ. χρόνος

Πρόκειται για ένα αρωματικό καλλιεργήσιμο θάμνο. Υπάρχουν 21 είδη λεβάντας  σε όλον τον κόσμο με παρόμοιες φαρμακευτικές ιδιότητες. Τα άνθη της λεβάντας…

Μωβ καρότο

VitascanΦεβ 15, 20231 λ. χρόνος

Τί κάνει ένα ???? να μαυρίσει έτσι; Α. Η ηλιοθεραπεία Β. Η υψηλή συγκέντρωση ανθυοκυανινών Νομίζουμε ξέρετε ήδη ότι η σωστή απάντηση…

Αναπνοή Ujjayi

VitascanΦεβ 15, 20231 λ. χρόνος

Αναπνοή Ujjayi: η «αναπνοή της ψυχής» που μας κρατάει ζεστούς! Η τεχνική Ujjayi είναι η βασική εισπνοή που χρησιμοποιείται στη yoga και…

Φράουλες

VitascanΦεβ 3, 20231 λ. χρόνος

Μπορεί ο καιρός να μην το έχει δείξει ακόμα, αλλά η άνοιξη έχει φτάσει! Όσο η φύση ανθίζει και ανανεώνεται, μπορούμε να…