Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Lavandula Officinalis

Πρόκειται για ένα αρωματικό καλλιεργήσιμο θάμνο. Υπάρχουν 21 είδη λεβάντας  σε όλον τον κόσμο με παρόμοιες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Τα άνθη της λεβάντας περιέχουν Αιθέρια Ελαια και στυπτικάα και παρασιτοκτόνα συστατικά.

Η λεβάντα είναι πολύ καλή για το νευρικό σύστημα , στο οποίο δρα ηρεμιστικά, κατεβάζει την αυξημένη πίεση, ηρεμεί τους σπασμούς, και τους πόνους του στομάχου και του εντέρου κι έτσι είναι ευεργητική σε διάρροια και φουσκώματα. Γι αυτές  τις ιδιότητες τη συνιστούμε σαν ηρεμιστικό στις νευρασθένειες, στη νευρική υπερδιέγερση, στις έντονες ταχυκαρδίες, στην τάση για εμετό και αυπνία.

Συνδυάζεται καλά με Valeriana,  Crataegus, σαν ηρεμιστικό και τονωτικό του πνεύματος. Βοηθά στην ανακούφιση από τη σπαστικόκτητα του βρογχικού δέντρου, όταν υπάρχει σπασμός με νευρική ένταση. Να την θυμηθούμε και σε περιπτώσεις πεπτικών διαταραχών στις οποίες προάγει την πέψη και λύει τον σπασμό του εντέρου

Γνωριζατε επίσης ότι …

 • Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι την καλλιεργούσαν  στους Ιερούς περιστοιχισμένους κήπου στις Θήβες;
 • ΄Η ότι, οι Αιγύπτιοι,  παρασεκεύαζαν ένα θεραπευτικό αρωματικό βάλσαμο, το οποίο χρησιμοποιούσαν στο τελετουργικό μουμιοποίησης;  Ακόμη, παρασκεύαζαν από τη λεβάντα, ένα πανάκριβο άρωμα για τον αρωματισμό ζωντανών και νεκρών. Τοποθετούσαν αγγεία με άρωμα λεβάντρας.
 • Στην Αρχαία Ελλάδα, οι εταίρες χρησιμοποιούσαν αιθέραιο έλαιο λεβάντας για να έχουν δροσερή αρωματισμένη αναπνοή!
 • Επίσης, μέχρι πρόσφατα η λεβάντα αποτελεί απαραίτητο συστατικό σε πολλές ethnic κουζίνες, ως μυρωδικό σε πολλά πιάτα και γλυκά.
 • Στην Αγγλία αλλά και σε άλλες χώρες οι εωτευμένοι αντάλλασσαν άνθη λεβάντας, ως ένδειξη αφοσίωσης. Αποτελούσε και έθιμο να αρωματιζουν τη νύφη με λεβάντα.
 • Στην Ιρλανδία η νύφη φορούσε καλτσοδέτα από πράσινη λβάντα για γούρι, την οποία έπρεπεν να να κόψει από κήπο γεροντοκόρης, σύμφωνα με τη παράδοση!
 • Η  λεβάντα ήταν ένα από τα πιιο αγαπημένα φυτά για παρτέρα και κήπους στη Βρετανία τόσο την περίοδο των Τυδόρ όσο και κατ΄λα τους ελισαβετιανούς χρονους . Το 17ο αι το κάστρο Μόιρα στην Ιρλανδίααπέκτησε μεγάλη φήμη χάρι στους κήπους  του με λαβάντα που είχαν έκταση 4 στρεμμάτων!
 • Είναι το λουλούδι των γενεθλίων για όσους γεννήθηκαν στις 9 Ιανουαρίουκαι συμβολίζει τη σταθερότητα στη σύγχρονη «γλώασσα» των λουλουδιώνκαι τη σιωπή στην παλιά.
 • Οι Ρωμαίες τοποθετούσαν άνθη λεβάντας σε κοιλώματα σκαλαισμένα στο κρεβάτι τους για να απομακρύνους τους κοριούς
 • Επί αιώνες οι άνθρωποι έβαζαν αιθ.έλειο λεβάντας  στο νερό όταν σφουγκάριζαν για να διώχνουν τα ζωήφια.
 • Η αγγλική έκφραση «βάζω λεβάντα» σημαίνει βάζω ενέχυρο, γιατί στο ενεχυροδανειστήριο έβαζαν λεβάντα στα ρούχα που κρατούσαν ως ενέχυρο.

Πρόσφατα άρθρα

Κέικ μήλου με σοκολάτα, ρικότα και ελαιόλαδο

VitascanΜαρ 4, 20231 λ. χρόνος

Δόση: για 6 άτομα Υλικά 2 αυγά 180 γρ ζάχαρη άχνη 250 γρ ρικότα 200 γρ κουβερτούρα με 50% κακάο 200 γρ…

Τι είναι ο βελονισμός αναζωογόνησης προσώπου;

VitascanΜαρ 4, 20233 λ. χρόνος

Ο Βελονισμός αναζωογόνησης προσώπου, χαρακτηρίζεται ως «βιώσιμη εναλλακτική λύση στην αισθητική χειρουργική» (The times). Το «lifting προσώπου με βελονισμό» είναι η πιο…

Μωβ καρότο

VitascanΦεβ 15, 20231 λ. χρόνος

Τί κάνει ένα ???? να μαυρίσει έτσι; Α. Η ηλιοθεραπεία Β. Η υψηλή συγκέντρωση ανθυοκυανινών Νομίζουμε ξέρετε ήδη ότι η σωστή απάντηση…

Αναπνοή Ujjayi

VitascanΦεβ 15, 20231 λ. χρόνος

Αναπνοή Ujjayi: η «αναπνοή της ψυχής» που μας κρατάει ζεστούς! Η τεχνική Ujjayi είναι η βασική εισπνοή που χρησιμοποιείται στη yoga και…

Φράουλες

VitascanΦεβ 3, 20231 λ. χρόνος

Μπορεί ο καιρός να μην το έχει δείξει ακόμα, αλλά η άνοιξη έχει φτάσει! Όσο η φύση ανθίζει και ανανεώνεται, μπορούμε να…

Νηστίσιμο burger

VitascanΦεβ 3, 20231 λ. χρόνος

Σάββατο βράδυ σε περίοδο που νηστεύεις και νιώθεις να σου λείπει ένα πλούσιο burger; Έχουμε ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. 22 συνταγές για…